Building Concept

Approach from the Pedestrian Bridge
Approach from the Pedestrian Bridge

The sketches, renderings, and models seen above chart Williams and Tsien's initial response to the Institute's architectural Design Brief and to the specific characteristics of the landscape site itself.  The Institute’s Design Brief calls for a 30,000 square foot facility that includes exhibition galleries; seminar rooms and public event spaces; studio spaces for artists, scientists, and scholars-in-residence; collection storage; work areas and offices; a café; and ample public gathering areas.

In these images, the architects propose to reflect the site's unique nature through a set of associated structures that open up to the landscape and largely avoid monumental gestures and scale. Their concept features spectacular views of the Monterey Bay and Great Meadow of UC Santa Cruz, and provides outdoor gathering areas among the ancient oak trees and second growth redwoods. Outdoor activity also clusters around a central plaza that encourages casual lingering and offers a dramatic site for public events.  

The sketches, renderings, and models shown here are initial concepts, not final designs. The ultimate design of the Institute and its precise siting will be refined as design work continues in the summer and fall of 2014, and the winter of 2015.  

All sketches, renderings, and models in this section are by Tod Williams Billie Tsien Architects.